Składniki:
100% miałki zielony jęczmień.
Sposób przygotowania:
- 1 płaską łyżeczkę (1g) miałkiego jęczmienia wsypać do szklanki i zalać świeżo przegotowaną wodą lub dowolnym sokiem owocowym o temperaturze pokojowej; dokładnie wymieszać.
- 1 płaską łyżeczkę (1 g) miałkiego jęczmienia dosypać do zupy, sałatki, ziemniaków, sosu, posypać kanapkę, itp.
Stosowanie:
2 razy dziennie po 1 płaskiej łyżeczce (1g).
Dostępne opakowania:
200 g (masa netto).
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G PRODUKTU
Nazwa składnika | Zawartość w 100 g produktu | Jedn. | % referencyjnej wartości spożycia | w 1 g (porcja) |
Witamina A | 128 | µg | 16 | 1,28 |
Witamina B1 | 0,62 | mg | 56 | 0,0062 mg |
Witamina B6 | 0,23 | mg | 16 | 0,0023 |
Witamina C | 55 | mg | 68 | 0,55 |
Witamina E | 8,3 | mg | 69 | 0,083 |
Kwas foliowy | 1800 | µg | 900 | 18 |
Cynk | 5,5 | mg | 55 | 0,055 |
Magnez | 117,2 | mg | 31 | 1,172 |
Potas | 3200 | mg | 160 | 32 |
Fosfor | 460 | mg | 65 | 4,6 |
Wapń | 960 | mg | 120 | 9,6 |
Żelazo | 66,40 | mg | 471 | 0,664 |
Informacja o wartości odżywczej | Zawartość w 100 g produktu | Jedn. | % referencyjnej wartości spożycia | w 1 g (porcja) |
Wartość energetyczna (energia) | 967/234 | kJ/kcal | 11,7 | 9,67/2,34 |
Tłuszcz | 2,9 | g | 4 | 0,029 |
- w tym kwasy nasycone | 0,8 | g | 4 | 0,008 |
Węglowodany | 11,3 | g | 4 | 0,113 |
- w tym cukry | 4,9 | g | 5 | 0,049 |
Błonnik | 43,3 | g | - | 0,433 |
Białko | 19 | g | 38 | 0,19 |
Sól | 1,1 | g | 18 | 0,011 |