ZIELONA GRYKA POSTAĆ SYPKA To pierwsza na rynku postać zielonej gryki w formie sypkiej, jako dodatek żywieniowy do codziennej diety. Po osiągnięciu przez roślinę określonej wysokości została skoszona i w odpowiedniej temperaturze wysuszona a następnie rozdrobniona do frakcji miałkiej. Pierwsza taka forma uprawy i obróbki gryki, pozwoliła na wprowadzenie do żywności zielonych części tej rośliny. Zielona gryka jest źródłem wielu cennych biologicznie składników. Gryka to roślina, która w XXI wieku budzi szczególne zainteresowanie wśród naukowców, diabetyków i środowiska medycznego. Pozytywnie wpływa na zdrowie naczyń krwionośnych, które z kolei pomagają utrzymać zdrowe serce. Zielona gryka jest źródłem rutyny i kwercetyny, zaliczanych do flawonoidów. Zawiera także chlorofil nazywany płynną energią słoneczną. Jego cząsteczki podobne są do cząsteczek hemu, występujących w ludzkiej krwi. Zielenina cechująca się wysoką zawartością hemu w chlorofilu jest najbardziej zasadowym pożywieniem, jakie istnieje na naszej planecie. W liściach roślin pod wpływem światła słonecznego dokonuje się proces fotosyntezy, w którym pochłaniany jest dwutlenek węgla zawarty w powietrzu. Witamina C – pozytywne działanie witaminy C na organizm jest znane od dawna. Witamina C jest odpowiedzialna za utrzymanie oraz wytwarzanie kolagenu, który jest głównym budulcem tkanki łącznej. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, dzięki niej nasze serce pracuje stabilniej. Badania naukowe dowiodły, że witamina C: -
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego -
przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia -
zwiększa przyswajanie żelaza -
pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, kości, chrząstki, zębów, dziąseł i naczyń krwionośnych Potas – badania naukowe dowiodły, że potas: -
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego -
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni -
pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi Wapń – badania naukowe dowiodły, że wapń: -
przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, -
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni -
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych -
jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości Fosfor – badania naukowe dowiodły, że fosfor: Magnez – badania naukowe dowiodły, że magnez: -
przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia -
pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej -
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego -
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni -
odgrywa ważną rolę w procesie podziału komórek Błonnik – bez niego nie ma zdrowia. Liczne prace naukowe opublikowane w ciągu ostatnich kilkunastu lat dowiodły, że nieprawidłowe żywienie jest jedną z głównych przyczyn chorób w skali globalnej. Błonnik to wszystkie polisacharydy oraz lignina, które nie ulegają strawieniu pod wpływem enzymów trawiennych znajdujących się w ludzkim przewodzie pokarmowym. Badania naukowe dowiodły, że błonnik zwiększa produkty przemiany materii w pasażu jelitowym SKŁAD – 100% natury Zielona gryka 100 % Sposób przygotowania: -
Do sporządzania napojów: 1 płaską łyżeczkę od herbaty (1 g) wsypać do szklanki i zalać wodą przegotowaną lub dowolnym sokiem owocowym o temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszać. -
Dodatek do potraw: 1 płaską łyżeczkę od herbaty (1 g) proszku dosypać do zupy, sałatki, ziemniaków, sosu, posypać kanapkę. Uwaga! Nie wolno gotować i zalewać wrzątkiem. Używać tylko w temperaturze pokojowej.  1 płaska łyżeczka Stosowanie: 2 razy dziennie po jednej płaskiej łyżeczce. Warunki przechowywania: Opakowanie należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci. Dostępne opakowania: Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia. Korzystny efekt można zaobserwować w przypadku codziennego spożycia 2 płaskich łyżeczek produktu. Informacja o wartości odżywczej | Zawartość w 100 g produktu | % referencyjnej wartości spożycia* | Wartość energetyczna | 908 kJ/222 kcal | 11,1 | Tłuszcz | 0,9 g | 1,28 | – w tym kwasy nasycone | 0,3 g | 1,5 | Węglowodany | 12,6 g | 4,8 | – w tym cukry | 6,9 g | 7,6 | Błonnik | 71,1 g | – | Białko | 5,4 g | 10,8 | Sól | 0,024 g | 0,4 | Witamina C | 12,1 mg | 15,1 | Fosfor | 300 mg | 42,8 | Magnez | 160 mg | 42,6 | Potas | 2000 mg | 100 | Wapń | 630 mg | 78,7 | *Referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). Wskazana wartość odżywcza dotyczy produktu w postaci gotowej do spożycia. |